Cane Corso fajtamentés logo

Gazdira váró cane corsokGazdira váró cane corsok Gazdira váró cane corso keverékekGazdira váró cane corso keverékek Közvetített cane corsokKözvetített cane corsok Elveszett/talált cane corsokElveszett/talált cane corsok Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam

Tudnivalók a cane corsorólTudnivalók a cane corsoról Corso KurírCorso Kurír Állati hírekÁllati hírek Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól LetöltésLetöltés LinkekLinkek

Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek

Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?

Számlaszám és adószám

Mit adományozzak?Mit adományozzak?
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

Ha corso-val élsz.....
2015.05.04.
Egészen biztos, hogy unatkozni nem fogsz. És csilliárdos sem leszel soha. Elõször Tigris dala jutott eszembe a Micimackóból.

A corso az mindig egy jellem,
sõt jellem és corso az egy!
A fejében süvít a szellem,
a lába meg ugrik, ha megy.
Minden kutyát szeretek, tényleg. De mióta corsom van, biztos vagyok benne, hogy mindig lesz egy, de inkább két corsom. Egy corsoval élni igen kifizetõdõ. Nem kell fogyókúrás tanácsadásra költened, mert éppen olyan magas, hogy a csacska módon kint felejtett élelmiszereket nyom nélkül képes eltüntetni a konyhapultról, asztalról stb. Úgy, mint 4 hosszú szál kolbász, teljes családi vacsorák, sütemények. Ebbõl egyenesen következik, hogy rendre nevel. Nézzük tovább a corso képességeit! A képen a helyes megfigyelõpozíció látható, azaz a házõrzés helyes kivitelezése.
A corso, rendkívül jó biztonsági szak-kutya.
Ugyanis, ahol egy corso nem tud kijutni, ott senki sem tud bejutni. Elvitathatatlan érdemeket szerez a tájkertészetben. Pontosan tudja, melyik növénynek mire van szüksége, merre vannak a célszerû és hatékony gyalogutak. Hallgass rá! A gyalogutak úgyis ott lesznek, ahol õ a habtestével kijárja. Nem voltam elég okos, így nálam az általam tervezett gyalogutak mellett 30 cm-rel vannak a valódi, corso által tervezett és kivitelezett sétányok. Pontos képe van a pihenõhelyek megfelelõ kialakításáról is. Ha ez éppen egybeesik a sziklakerteddel, így jártál. Ültess oda jó puha, szõnyegként elterülõ, fekvésálló növényeket! Ne is próbálkozz olyasmivel, hogy tüskés bokor és akkor majd….Felejtsd el! Egy elhivatott corso pontosan tudja, hogy a berkenye nem szeret ott lakni, és nem fogja megállítani ilyen apróság, mint ezrével elhelyezkedõ 4 centis tüskék. A jelek szerint mákvirágot is ültettem.

Ha kerti tóra van szükséged, csak hívd a corsot! Nem biztos, hogy a tujasor alá szeretnéd tenni, de valamit, valamiért. Ha mással ásatod ki, ne válogass!
A corso kivételes pénzügyi befektetõ. Mindig talál megfelelõ portfóliót, ahová teheted a pénzedet. Erõs a gyanúm, hogy a most csõdbe ment brókerházakat is corsok alapították. Pont így mûködik. Beteszed a pénzed, és sosem látod viszont . Úgyhogy ne aggódj, ha összegyûlt némi tõkéd, bízhatsz benne, hogy talál valami trükköt, amivel mondjuk támogathatod a helyi állatkórházat, egy életmentõ mûtét (de jó drága legyen ám), vagy gyomormosás, méregdrága gyógyszerek stb. erejéig. További befektetési lehetõség az új kerítés telepítése. De ebben igen nagy segítségedre lehet a corso. Ismerek olyan példányokat, akik képesek komplett kerítésalapokat kiásni, bár a hely kijelölésénél elõfordulhatnak vitás pontok. A földmérés nem erõssége.
Minden corso rendelkezik valamilyen egyedi tulajdonsággal. Az egyik kutyám feltehetõleg cane corso és tazmán ördög keverék, mert bármit képes megenni, ami a kisebbik baj. A nagyobbik, hogy ezt meg is teszi. Eredményét lásd feljebb, az életmentõ mûtétnél. A cikk is azért húzódott egy ideje, mert egy hétig aggódtam azon, hogy a kukából kilopott nejlonzacskó kupac, vajon elõkerül-e magától és miközben erõsen anyáztam, úgy éreztem nem tudok pártatlan lenni. Elõkerültek a zacsik. Sok zacsi. Nagyon éber õrangyalai vannak a kis mocsoknak.
A másik példányom, aki egy szép szürke lány, tud repülni. Tudom, hogy kutya és nem madár, de õ ezt a jelek szerint nem tudja. Pszichoterápia folyamatban. Jelenlegi rekordja a 2 m 20 cm, helybõl.
Ebbõl következik, hogy néhány corso fizikus diplomával rendelkezik. Pontosan ki tudja számítani a megfelelõ távolságot, sebességet, a szélirány ismeretében, amivel gond nélkül képes abszolválni a közte és a zsákmány (postás és minden ami mozog) közt tornyosuló probléma, azaz a kerítés leküzdését. A fénytant is tökéletesen elsajátította, így nulla másodperc alatt beméri azt a látószöget, ahol már nem látod, ha a konyhapult mellett álldogál 2 lábon és egy kis vacsorakiegészítés után nézelõdik. Az olyan nyakiglábaknak, mint Róma „fiam”, még erre sincs szüksége, szimplán 4 lábon is körül tud nézni, vagy akár ülve is.

De a corso legnagyobb erõssége, a szomorúkutyaszemtámadás. Így egyben. Minden kutya tud úgy nézni, hogy elolvadsz. Na de egy corso…Mintha az evolúció, vagy a kutyatenyésztõk kifejezetten erre predesztinálnák. Ezzel a szemszerkezettel egyszerûen nem tud másképp nézni. Úgyhogy szokj hozzá, esélytelen minden ellenállás.
„Hagyjál már, napozok! Ja, a selyempárnán. Ez a minimum! De alatta van a sajátom is.”
Így lett családtag Bella. „Nem, nem lesz több kutyánk”. Szomorúkutyaszemtámadás. „ Na jó, hozzátok! Pont van egy hely a kanapén!”

„Ússe’ tudsz rám haragudni” fej.
Azt az ukázt kaptam, hogy feltétlenül írjak a puszikákról, amiket a „pici” lánytól kapunk. Sok, sok, sok, puszikát. Mert sosem fogy el.
A corso, morc külleme és nem éppen aprócska termete ellenére, lelkében egy öleb. Igen, szó szerint. Alig 45 kg, de milyen cuki baba.

És most fordítsuk egy picit komolyabbra a szót, elvégre egy olasz amorózó vagy la donna jellemzését írom. És itt már tényleg csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. A corso egy csupaszív, a családja iránt a végsõkig elkötelezett, okos, jól tanítható, pusziosztó, nyugodt kutya, aki csak azért él, hogy veled lehessen és szerethessen. Teljes biztonsággal bízhatod rá a gyereket, vagy a nagyit. Jelen esetben a gyereket :)


Ám ha rossz szándékkal közeledsz a családjához, vagy a területéhez, lehet, hogy elõveszi a szabás-varrás és a plasztikai sebész ismereteit is. Következetes nevelést igényel (bár szerintem a yorki is), de az eredmény egy rendkívüli ajándék, egy jól mûködõ corso. Tartsd magad mellett, amennyit csak tudod és gondoskodj a reggeli kávéjáról!

Aprócska ár az a néhány tonna kutyaszõr, a „már megint nem férek el a kanapén” érzése, cserébe az õ szeretetükért.
Na jó, a kutyaszõr csak félig igaz.
Lehet, hogy csilliárdos nem leszek. De nélkülük lennék csak igazán szegény. Megfizethetetlen, amikor egy húzós nap után, ez a hatalmas jószág az öledbe hajtja a fejét, csak hogy tudassa, minden rendben, hazaértél.
Köszönöm, a corsoimat (Beleértve a tiszteletbeli kócos corsonkat is, szintén öleb, szeretetgombóc modell)!
Megosztom a Facebookon