Cane Corso fajtamentés logo

Gazdira váró cane corsokGazdira váró cane corsok Gazdira váró cane corso keverékekGazdira váró cane corso keverékek Közvetített cane corsokKözvetített cane corsok Elveszett/talált cane corsokElveszett/talált cane corsok Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam

Tudnivalók a cane corsorólTudnivalók a cane corsoról Corso KurírCorso Kurír Állati hírekÁllati hírek Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól LetöltésLetöltés LinkekLinkek

Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek

Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?

Számlaszám és adószám

Mit adományozzak?Mit adományozzak?
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

A fajtamentésekrõl nagy általánosságban...
2014.09.22.
A minap állatorvosnál jártam, ami sajnos viszonylag gyakori. A váró csordulásig telve volt, ez is gyakori, szerencsére – ezek szerint nem csak szerintem tök jó a doki. Mivel majdnem két órát kellett várnom, bõven volt idõm „mozizni” kutyatartó embertársaim körében.

Az elsõ, ami feltûnt, hogy az én kutyámon kívül nem volt más keverék. Lelkes menhely hívõként nekem ez már alapból rosszul esett. Ugyanakkor, bár nem szeretem az elõítéleteket, megalapozatlan feltételezéseket, de élek a gyanúperrel, hogy a fajtatiszta bolyhos kis apróságok sem a fajtamentések soraiból kerültek ki.

Nem is lenne ezzel semmi baj, az én szívemet is sok fajta megdobogtatja, és naponta sokkolom a családomat, az „ugye, egyszer nekem is lehet egy…?!” és itt jön a fajták hosszú sora. Egyszer. Egy sokadik következõ életemben. Talán majd akkor, ha a menhelyek nem lesznek dugig tele csodálatos gazdira váró kis turmixokkal. Annyiszor, annyi helyen elhangzott már, hogy szinte minden fajtának van saját fajtamentése. A nagy szerelmek ott is beteljesedhetnének, ennek ellenére, széles körben nincs jelen az emberek tudatában, hogy ezeknél a szervezeteknél keresgéljenek. Való igaz, hogy fajtatisztából kölykök ritkábban fordulnak elõ ezeken a helyeken. Ez már viszont olyan érv, amit nem tudok, soha nem is fogok tudni elfogadni! Ha szerelmes vagyok egy fajtába, akkor ez nem korlátozódhat csak és kizárólag a kölyök egyedekre. Hiszen a szerelem azt jelenti, hogy ismerem a fajtát, rajongok a jellemzõ tulajdonságaiért, egy életen át társamként végig kísérem, szokásait minden korban elfogadom és kezelni tudom. Ez lenne a fajtaismeret, a felelõs állattartás.

Bár ezt szem elõtt tartva talán nem is lenne annyi dolga a fajtamentõknek, hiszen nem kerülne annyi, a cukimuki kölök korból kinõtt kutya az utcára. Ja, hogy a boxerrel naponta több órát kell intenzíven mozogni? A terriereknek feladat kell, különben begõzölnek? A mudi élesen csaholva ugat? A csau csaunak ápolni kell a bundáját? A beagle csavargásra hajlamos? A bulldogok sok betegségre hajlamosak? Hát errõl kérem nem volt szó! De, volt szó. Aki ismeri a fajta jellemzõit, természetesen az sem ismerheti pontosan az adott egyedet. De általánosságban felkészülni, nagyjából tudni, hogy mire számítsak, nos, ezt megbocsáthatatlan bûn elmulasztani.

És ha már ilyen szépen felkészültünk, akkor igazán nem is kell tartanunk a felnõtt kutyáktól, igaz?! A kutyák egyszerû lények, a szó legjobb értelmében. Egyszerre egy dologra tudnak figyelni, de arra teljes intenzitással. Kevés kivételtõl eltekintve bámulatos az alkalmazkodó képességük, egy életen át tanulékonyak és formálhatóak maradnak. Nem véletlenül vannak tanfolyamok a legtöbb kutyasuliban még az idõsek számára is. Ez egy olyan elõny, amit bátran kihasználhatunk. Még egy felnõtt kutya örökbefogadásánál is jó pár évre készülünk. Sokan mégis kevesebb idõt szánnak e döntés meghozatalára, mint mondjuk egy ötévente lecserélt új autó kiválasztására. Pedig egy kicsit bújni az internetet, három-négy alkalommal kimenni egy menhelyre pár órára ismerkedni, sétálni a kiválasztott kutyával, igazán nem nagy feladat. Csak gondoljunk bele, hogy hány bolt kínálatát nézzük meg akár egy pár cipõ megvásárlása elõtt is!

Szánjunk egy picivel több idõt a megismerésre, a megértésre. Adjunk esélyt az alapítványoknak, menhelyeknek, fajtamentõknek. Osszuk meg pozitív tapasztalatainkat a környezetünkkel, bátorítsuk az ismerõseinket, hiszen oly sok esetben csak a megfelelõ tájékozódás és információ hiányzik.

A NOÉ Állatotthon speciális fajtamentõs projektjeinek gazdára váró védencei közül szemezgessünk kicsit....

BOXERMENTÉS

Franklin adatlapjaHypopötty adatlapjaRudi adatlapjaRokkaboo adatlapjaZorba adatlapja
BULLDOGMENTÉS

Karola adatlapjaKiki adatlapja
CANE CORSO FAJTAMENTÉS

Afra adatlapja
Daewoo adatlapja
Zeusz adatlapja
Trevis adatlapja
CSAU CSAU FAJTAMENTÉS

Bruce Lee adatlapja
Delilah adatlapja
Maxwell adatlapjaÉrdeklõdni róluk vagy a többi gazdára váró állatunkról az adatlapokon megadott elérhetõségeken lehet!


Megosztom a Facebookon