Cane Corso fajtamentés logo

Gazdira váró cane corsokGazdira váró cane corsok Gazdira váró cane corso keverékekGazdira váró cane corso keverékek Közvetített cane corsokKözvetített cane corsok Elveszett/talált cane corsokElveszett/talált cane corsok Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam

Tudnivalók a cane corsorólTudnivalók a cane corsoról Corso KurírCorso Kurír Állati hírekÁllati hírek Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól LetöltésLetöltés LinkekLinkek

Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek

Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?

Számlaszám és adószám

Mit adományozzak?Mit adományozzak?
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

Kegyeleti állathamvasztás
2013.01.09.
„Megszületünk, élünk, meghalunk.”

Amit egy kisállat szeretete tud adni, az a boldogság, amit a velük eltöltött idõ alatt érzünk semmivel sem összehasonlítható érzés. Ezekre a vidám percekre gondolunk akkor, amikor felelõsen magunkhoz veszünk egy TÁRSállatot. Mikor egy állati családtagot választunk, nem gondolunk arra, hogy mennyit él, milyen hosszú idõt tölthetünk el együtt, mennyi közös élményt szerezhetünk, melyre egyszer majd könnyes szemmel gondolunk vissza mosolyt csalva arcunkra.

De bármennyire is elzárkózunk tudat alatt a megváltozhatatlantól, azonban az idõ szalad, törvényszerû, és az élet rendje, hogy imádott kedvencünket egyszer elveszítjük. A „szerencsésebbek” felkészülhetnek és elbúcsúzhatnak, de vannak olyanok, akiket váratlanul ér a felfoghatatlan veszteség.

Az elvesztés súlyos, felfoghatatlan és feldolgozhatatlan traumát okoz, hiszen családtagként szeretjük, gondozzuk õket. Kedvencünk elvesztése ûrt hagy bennünk, ez a gyász természetes velejárója. Az elvesztés pillanataiban az õrült fájdalom eltompítja érzékeinket és az üresség szinte bénító. Ahogy az embereknél, úgy a kisállatoknál is még ebben a helyzetben is döntéseket kell meghoznunk. Abban biztosak vagyunk, hogy a lelkük már egy másik, egy szebb helyen van, ahogy mi állatbolondok mondjuk, odaát jár már a Szivárványhídon túl. De döntenünk kell az itt maradt kis testérõl is.

Mi NOÉsok, akik nem csak a saját kedvenceinket imádjuk, óvjuk és féltjük, sajnos sokkal gyakrabban kell szembesülnünk ezekkel az érzésekkel. Nem tudunk különbséget tenni saját és Noés állat között. Szeretjük õket, ha betegek gyógyítjuk, és amikor eljön az idõ, átkísérjük õket a Szivárványhídon. Simogatjuk, öleljük õket az utolsó pillanatokban, ugyanúgy, ahogy tesszük ezt a sajátjainkkal is. Hiszen életükben is a mi családunk tagjai voltak, akikért felelõsséggel tartozunk minden pillanatban. És bármennyire hisszük haláluk után a test csak egy itt felejtett tárgy és õk már vidáman játszanak az égi falkánkban, mégsem mindegy mi történik vele.
A jogszabályok szigorú elõírásai eddig megkötötték a kezünket és fájó szívvel, de el kellett engedi védenceink élettelen testét, a szigorú szabályok szerinti megsemmisítésre. Senkinek nem kívánom, hogy megtapasztalja milyen érzés a könnyeinktõl átitatott élettelen kistestet ott hagyni a hideg állatorvosi vizsgálóasztalon, vagy látni, ahogy egy erre használatos zsákban elszállítják és reménykedni az ismeretlenben, hogy a minimális tiszteletet megkapják még megsemmisítés elõtt.

Saját kedvencünk elvesztésekor ma már több alternatíva is lehetséges, hogy a tragédia bekövetkezése után mi történjen szerettünk testével. Sokan még mindig ragaszkodna a házi temetéshez, mely ugyan nem teljesen legális, de a hatóságok szemet hunynak felette. Választhatunk a központi megsemmisítés mellett, ebben segítségünkre lehet állatorvosunk. Az ország több pontján üzemelnek kisállat temetõk, melyek szolgáltatásainak csak a pénztárcánk lehetõsége szab határt. És lehetõség van elhamvasztatni õt, ezzel biztosítani a testének a végtisztességet.

Mi NOÉsok saját kis szeretteink esetében általában a hamvasztás mellett döntünk. És évek óta áhítozunk arról, hogy egyszer ez az állatotthon védenceinek is elérhetõ legyen. Hatalmas megnyugvás, hogy mostantól ez lehetséges a NOÉ Állatotthon területén létesített kegyeleti kisállat-hamvasztóban. Ha rajtunk múlna, örökké üresen állna, de sajnos az élet ennél kegyetlenebb …

A NOÉ Állatotthonban mûködõ hamvasztó mostantól elérhetõ bárki számára, aki szeretné a kedvencének ilyen módon megadni a végtisztességet. Segítséget nyújt abban, hogy méltón, emlékét megõrizve tudjunk elbúcsúzni attól, akit évek óta szinte mindennél jobban szeretünk.
A hamvasztás elérhetõ bármely családtagként kezelt házikedvencnek, legyen az kutya, cica, nyuszi, rágcsáló, madár vagy hüllõ. A hamvasztás a NOÉ Állatotthon területén lévõ krematóriumban zajlik nyugodt körülmények között, diszkrét környezetben, és nagyjából 1 - 2 órát tart. A hamvasztás akár megvárható, a hamvakat egy urnában megkapja a gazdi, hogy méltó helyen és módon õrizhesse kedvence emlékét. De kedvencünk testének vagy hamvainak szállítása is megoldható.

Tudjuk, akinek még nem „aktuális” az szinte elzárkózik ezektõl a soroktól, ez így természetes. De a baj soha nem szól elõre. A kegyeleti kisállat-hamvasztó szomorú szükség esetén elérhetõ a NOÉ Állatotthon honlapján keresztül (noeallatotthon.hu) vagy az önálló kedvenchamvaszto.hu oldalon.

Furcsa ilyet leírni, de mi NOÉsok ezt az alternatívát ajánljuk, mert a hamvasztó kezelõje maga is hatalmas állatbarát, aki átérzi veszteségünket és pontosan tudja, ebben a helyzetben min megyünk keresztül. Korrekt és tisztességes, nem él vissza kiszolgáltatott lelki állapotunkkal.

Azt kívánjuk, ezek a sorok soha ne legyenek aktuálisak, de nekünk állattartóknak ez teljesen lehetetlen. Ha felmerül a szükség, forduljon hozzájuk bizalommal: kedvenchamvaszto.hu.


Megosztom a Facebookon