Cane Corso fajtamentés logo

Gazdira váró cane corsokGazdira váró cane corsok Gazdira váró cane corso keverékekGazdira váró cane corso keverékek Közvetített cane corsokKözvetített cane corsok Elveszett/talált cane corsokElveszett/talált cane corsok Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam

Tudnivalók a cane corsorólTudnivalók a cane corsoról Corso KurírCorso Kurír Állati hírekÁllati hírek Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól LetöltésLetöltés LinkekLinkek

Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek

Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?

Számlaszám és adószám

Mit adományozzak?Mit adományozzak?
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

Kötelezõ mikrochip, átok vagy segítség?
2012.12.06.
Arról már talán mindenki hallott, hogy az állatvédelmi törvény és a kapcsolódó jogszabályok rendelkezése értelmében 2013. január 1. után minden 4 hónapos kort betöltött kutyát kötelezõ egyedi azonosító mikrochippel ellátni és azt regisztrálni az erre a célra fenntartott adatbázisban.

Sokat beszéltünk már errõl és természetesen ezzel kapcsolatban is megoszlanak a vélemények, rengeteg a felvetõdõ kérdés, félelem mind a gazdákban, mind az állatvédõkben és az állatorvosokban is. Az biztos, hogy január 1-tõl kötelezõ, kivétel nincs. Az is biztos, hogy a törvényben meghatározott ára 3.500 Ft. Az is biztos, hogy a chip óriási segítség az állattartóknak és biztonság az állatoknak. De akkor miért ez a rengeteg kérdõjel és indulat?

Nézzük szépen sorban.

Vannak, akik azonnal sündisznó-pozícióba vágták magukat a jogszabály olvasásakor:
- gazdik: utálom, mert kötelezõ, féltem a kutyámat, hogy fájni fog, hogy baja lesz tõle,
- állatvédõk: újabb teher, még több kidobott kutya,
- állatorvosok: túl kicsi a haszon és egyébként sem tûrjük a hatósági maximált árat.

Szerintünk:

Attól, hogy kötelezõ, még nagyon jó és hasznos, sõt sok esetben életet menthet. Sokszor halljuk, hogy „én nem tetetem bele a kutyámba, mert õ tetoválva van”. Korábban a fajtatiszta kutyák egyedi azonosítására a tetoválást használták, de túl azon, hogy maga az eljárás nagyon fájdalmas és a chip beültetéséhez képest egy hosszú beavatkozás, de a kutyák 99%-ban néhány éves korukra teljesen olvashatatlanná válik. Sokszor került már hozzánk olyan kutyus, akinek a fülében, vagy a haskorcában látszódott tetoválás nyoma, de sajnos a legritkább esetben sikerült kiolvasni és hosszas nyomozás után is csak a tenyésztõig jutottunk a kennelklubon keresztül. Sok esetben soha nem került elõ a gazdája.

„Féltem a kutyámat, nem akarom ennek kitenni...” vagy "Túl öreg / esetleg beteg egy ilyen beavatkozáshoz...". A mikrochip beültetése egy kb. 5 másodperces procedúra, az asztalra való felhelyezés, fertõtlenítés, bátorító simogatás és a végén a hatalmas dicsérettel együtt sincs több 2 percnél. A chip akkora, mint egy fél rizsszem és egy injekciós tûhöz hasonló aplikátorral ülteti be az állatorvos a kutya nyakbõre alá a bal oldalra (nemzetközi szabvány). Nagyjából annyi kellemetlenséget jelent a kutyának, mint az oltás, vagy egy injekció, ha beteg.
A mikrochip behelyezése nincs se korhoz, se egészségügyi állapothoz kötve. Sem az idõs, sem a beteg kutyákra nem jelent veszélyt, ugyanakkor nekik még nagyobb szükségük lehet a chip nyújtotta biztonságra. Hiszen a kicsit kótyagos, kicsit szenilis, süket és vaksi kutyusunk könnyen kitévedhet egy véletlenül nyitva felejtett kapunk, kisétálhat, miközben mi beállunk az autóval. Persze eddig ezt soha nem csinálta, de az idõsek néha csinálnak fura dolgokat. És kinek lenne nagyobb szüksége az extra gyors hazajutásra, mint egy öreg csontnak, gondoljunk csak a most beköszöntött télre és éjszakai fagyokra. Vagy a beteg kutyánk elvész és nem kapja meg az adott esetben életmentõ gyógyszereit. Neki szó szerint élet-halál kérdése az azonnali hazajutás, arról nem beszélve, hogy az adatbázisba rögzíthetõ a betegsége, a kezelése és sürgõs esetben azonnal megkaphatja a chipet leolvasó állatorvostól.

"Én tudok vigyázni a kutyámra, soha nem megy el" vagy "az én kutyám mindig be van zárva biztonságosan". Sajnálatos tapasztalatunk szerint ezek a mondatok általában már múlt idõben hangzanak el a kutyájukat zokogva keresõ gazdik szájából, kiegészítve egy "eddig" szócskával. Sajnos bármennyire is körültekintõek vagyunk, ez bármelyikünkkel megtörténhet. Elég egy tüzelõ szuka, egy észrevétlenül elkorhadt kerítésalj, egy félre zárt kapu, egy rosszindulatú szomszéd és máris megtörtént a baj, minden körültekintés ellenére. "Na jó, de én annyira vigyázok rá, hogy nem marad felügyelet nélkül a kertben, ha nem vagyok otthon bent van a zárt lakásban." Rengeteg extrém példát tudnék sorolni, hogy milyen baj történhet a biztonságban a lakásban hagyott kutyával, gondoljunk csak a betörõk által elkergetett kedvencekre, egy esetleges tûzesetnél halálra rémülõ és világgá rohanó kutyusra. Senkinek ne legyen ilyen tapasztalata, de ezek az életbõl vett példák. Arról is hallottunk már nem egy esetben, hogy közlekedési baleset kapcsán szaladt el az összezavarodott állat. És az extrém példáknak se szeri se száma.

Rengeteg állatvédõvel, civil állatszeretõvel beszélgettünk errõl a témáról, amióta tudjuk, hogy bevezetik a kötelezõ mikrochipet - ezt egyébként pont egy éve lehet tudni. Sokan berzenkedtek tõle, mondván az amúgy is rossz anyagi helyzetben lévõ gazdik nem fogják tudni vállalni ezt a plusz terhet és még több kutya kerül bajba, adják le menhelyeken, gyepmesteri telepeken, vagy csak simán teszik utcára. Nem tagadjuk a félelem bennünk is igen erõs volt, hiszen pontosan tudtuk, hogy egy regisztrált mikrochip ára valahol 6.000 Ft környékén kezdõdött és állatorvosa válogatta, de az extrém 15 - 20.000 Ft-ot is meghaladhatta. Ez valóban reális veszéllyel fenyegetett. Akkor kezdtünk kicsit megnyugodni, amikor június 11-én megjelent a Magyar Közlöny a vonatkozó jogszabályok legújabb módosításával, melyben rögzítették a mikrochip (transzponder) maximált árát.
1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelmérõl és kíméletérõl
42/A. §(2) Az adatbázisba való regisztrációért e törvény végrehajtására kiadott jogszabályban meghatározott díjat kell fizetni, mely díj az adatbázis mûködtetõjének a bevétele. Az eb transzponderrel történõ megjelöléséért legfeljebb 3500 Ft összeg kérhetõ az állat tartójától, amely magában foglalja a transzponder árát, a beültetés díját és az adatbázisba való regisztráció díját.

Tehát a törvény egyértelmûen megszabja, hogy a maximum 3.500 Ft-ban, mely elkérhetõ az állat tartójától benne foglaltatik a chip ára, a beültetés díja és a regisztráció költsége is! Azt gondoltuk és gondoljuk ma is, hogy 3.500 Ft egyszeri! költség megfizethetõ, fõleg, ha figyelembe vesszük, hogy ennek az összegyûjtésére több, mint 6 hónap állt a gazdik rendelkezésére. Rövid fejszámolás után kiderül, hogy az kevesebb, mint 600 Ft havonta. Az mennyi is? Egy doboz cigaretta, két kóla, vagy másfél korsó sör? Ez kibírható ugye? Szerintünk igen, bár tudjuk, hogy ettõl még biztosan megnövekedett volna a bajba jutó állatok száma akkor is, ha minden simán megy a bevezetéssel. Ez nyilván további hatalmas terhet jelent az amúgy is végtelenségig túlterhelt állatvédelemre, mégis a pozitív hozadéka olyan sok, hogy közép és hosszútávon bizonyosan jelentõs elõrelépést hoz a kulturált és felelõs állattartásban, és a mára már kezelhetetlen mértékû kóbor állat szám csökkenésében.

Igen ám, de itt a fekete leves. Itt a kérdés, hogy átok vagy segítség a kötelezõ mikrochip? Hiszen eddig semmi mást nem tettünk csak az elõnyeit és a veszélytelenségét hangsúlyozva döntögettük a városi legendákat. De hát ugye semmi sem megy egyszerûen, semmi sem megy zökkenõmentesen, miért éppen ez a dolog lenne kivétel.

Mert a történetnek van ám harmadik szereplõje és az nem más, mint az állatorvos. Magunk elõtt látjuk az összeszaladó szemöldököket, a rosszallóan csóváló fejeket, a maximált hatósági ár hallatán. Érthetõ, hiszen az eddigi jó indulattal mondjuk 8.000 Ft-os átlagárhoz képest, most mindezt maximum 3.500 Ft-ért kell megtenni. És mint tudjuk a többõl lefelé adni mindig sokkal nehezebb. Gondoljuk, más lenne a hozzáállás, ha eddig senki nem chipeztetett volna és most hirtelen esne az állatorvosok ölébe egy ilyen lehetõség. De nézzük mi is ez a lehetõség, lássuk, mi mennyi?
- a chip beszerzési ára 1.000 Ft alatt van,
- a jelenleg mûködõ rendszerben történõ regisztráció 200 Ft
- a ráfordítási idõ: beültetés - 2 perc, regisztráció - ügyeseknél 5 perc, de nem több 10 percnél,
- hatósági maximalizált ár estén a fennmaradó haszon, ha úgy tetszik munkadíj (12 percre) - 2.300 - 2.500 Ft
Hogy ez sok, vagy kevés nyilván nézõpont kérdése. Az állatorvosok "vesztenek" az árral, ezért szerintük kevés.
De vajon tényleg vesztenek? Mikor volt utoljára ilyen lehetõségük, hogy kötelezõen megfordul fél év alatt náluk szinte az egész pacientúrájuk, sõt olyanok is, akik eddig nem jártak nála. Õk mind potenciális lehetõség. Hiszen aki ott van azt már akár lehet oltani, lehet neki vitaminokat, tápokat, egyéb kiegészítõket ajánlani, vagy egyszerûen csak el lehet nyerni a bizalmát és jó esetben végleges páciensnek is meg lehet fogni. És, hogy ez mekkora potenciál? Pontos számokat nem tudunk, hiszen évekkel ezelõtt eltörölték a kötelezõ ebnyilvántartást, a kutyák nagy része oltatlan, tehát a regisztrált veszettségoltások számából sem lehet kiindulni. Azt tudjuk pl. hogy csak Budapest 17. kerületében, az évekkel ezelõtti adatok szerint több,mint 17.000! kutya van. És ez a szám nagy valószínûséggel nem csökkent, hanem nõtt az elmúlt néhány évben. Van ennél jobb lehetõség egy üzleti vállalkozásként üzemelõ magán-állatorvos / állatorvosi rendelõ számára? A kérdés megválaszolását mindenkinek a saját belátására bízzuk.

Meghallva az állatorvosok "jaj szavát" a mögöttük álló szakmai grémium, a Magyar Állatorvosi Kamara azonnal mögéjük állt és írásos állásfoglalásban rögzítette, hogy a mikrochip beültetése un. invazív beavatkozás, ami egyébként a szó szoros értelmében igaz, hiszen az invazív jelentése: az az orvosi eljárás, melynek során a testbe vágás vagy szúrás által behatolnak. És mint ilyen, belevette a protokollba a kötelezõ egészségügyi vizsgálatot. Erre hivatkozva a Kamara javasolt ára az egész procedúrára 6.000 - 9.500 Ft.
Tekintve, hogy a mikrochip beültetéséhez valóban át kell szúrni az állat bõrét ezért szigorúan véve tényleg invazív beavatkozás, de:
1. a beültetésnek szinte semmilyen kockázata nincs. Nem hordoz sem pillanatnyi, sem jövõbeli veszélyt az állat egészségére, így egészségügyi állapottól és kortól függetlenül beültethetõ,
2. az állatorvosok az állatok gyógyítására, segítésére esküdtek fel. Vajon ebbe az eskübe belefér, hogy pusztán anyagi haszonszerzésbõl, vagy a kötelezõvel kötelezõen szükséges ellenállásból kerékkötõi legyenek egy ilyen fontos ügynek? Mert lássuk, be ahogy fent már leírtuk 3.500 Ft könnyen kigazdálkodható, még akkor is, ha a családban kettõ, vagy akár 3 kutyus van, de 9.000 Ft kutyánként, még a tehetõsebbek családi kasszáját is megterheli.

A rengeteg negatív visszajelzés után magunk indultunk a dolgok nyomába és néhány telefonhívás és személyes érdeklõdés után, sajnos mi is szembesültünk, hogy szinte alig lehet olyan rendelõt találni ahol a törvényben megszabott árat kell fizetni a chipezésért.

Nem szeretnénk általánosítani, hiszen tudjuk, hogy sok állatorvos jogkövetõ, sõt tudjuk, hogy jónéhány településen a köroltások mintájára, tömegchipezést végeztek /végeznek, a törvényben elõírt áron. Mi magunk is próbálkoztunk a környezetünkben valami hasonlóval, de sajnos zárt ajtókba ütköztünk az engedélyeztetés során. Ezért jelen pillanatban nem tudunk mit tenni, mint, hogy közzé tesszük azoknak az orvosoknak az elérhetõségét, akik a törvényben meghatározott áron végzik a beavatkozást.

Itt találod a törvényes áron chipezõ állatorvosok listáját!

A lista sajnos ma még nem túl hosszú, segíts Te is, hogy mindenki megtudja, hova és kihez fordulhatunk bizalommal.
Küldd el saját tapasztalatodat, hol - ki - mennyiért az info@noeallatotthon.hu címre és mi folyamatosan karbantartjuk a listát.
(Figyelem, a listában szereplõ adatok valódiságáért felelõsséget nem tudunk vállalni!)

Amit biztosan tudunk, hogy Budapesten a Zuglóban az állandó vagy ideiglenes lakhellyel rendelkezõ gazdik ingyenesen juthatnak chiphez:
http://14.kerulet.ittlakunk.hu/kutya-cica/121120/ingyenes-transzponder-zugloi-kutyusoknak

Illetve az újpesti önkormányzat az Állatmentõ Ligával közösen ingyenes chip-napokat szervez december 10-tõl december 31-ig (illetve a készlet erejéig), melynek során 700 darab chipet ingyen biztosítanak a rászorulóknak a kerületben (mind a chip, mind a beültetés, mind a regisztráció ingyenes):
http://4.kerulet.ittlakunk.hu/kutya-cica/121129/ingyenes-kutyachip-raszoruloknak

Valamint a beagle fajtamentõknek köszönhetõen, a beagle fajtájú kutyák is ingyen juthatnak mikrochiphez:
http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/3468_469161449792544_559562518_n.jpg

Akinek már korábban lett chipezve a kutyusa, annak azt ajánljuk, hogy ellenõrizze a chip regisztrációját a www.petvetdata.hu oldalon. Ha nincs regisztrálva, akkor az állatorvos 200 Ft-ért köteles beregisztrálni - errõl szintén a jogszabály rendelkezik.
Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy korábban volt gond a rendszerrel és tapasztaltunk szerint vesztek el regisztrációk, ezért az is ellenõrizze, aki biztos benne, hogy ezt korábban az állatorvosa megtette.

Szolgálati Közlemény: aki a NOÉ Állatotthontól, vagy bármelyik speciális programtól fogadott örökbe kutyust és azt tapasztalja, hogy a chip nincs regisztrálva, az írjon az info@noeallatotthon.hu címünkre és ingyenesen elhárítjuk a hibát.

Figyelem, a chipnek és a regisztrációnak, csak akkor van értelme, ha az ott szereplõ adatok helyesek, ezért az állatorvosoddal ellenõriztesd ezeket és változás esetén módosíttasd a jövõben is. A jogszabály szerint a megváltozott adatokat 8 napon belül módosítani kell az adatbázisban, a változás bejegyzés ingyenes!


Joggal merül fel a kérdés, hogy mi történik, ha nem kerül chip a kutyába, van e mentesség a chipezési kötelezettség alól és ki ellenõrzi a meglétét?

2013. január 1. után állatvédelmi bírsággal büntethetõ az a gazdi, akinek 4 hónapnál idõsebb kutyájában nincs regisztrált chip. Az állatvédelmi bírság összege ebben az esetben 45.000 Ft, melyhez további büntetés társulhat, ha a például a kutya kötelezõ oltásai is hiányoznak.

A határidõ után minden állatorvos köteles lesz a vizsgálat, vagy az oltás beadása elõtt ellenõrizni a chip meglétét és a hiányáról jelentési kötelezettsége van a helyi önkormányzat felé, aki kiszabja a bírságot. Illetve jogosultsága van ellenõrzésre a Jegyzõnek, mint elsõdleges állatvédelmi hatóságnak, vagy az Õ megbízottjának, például a szolgálatot teljesítõ közterület felügyelõnek. Tekintettel arra, hogy az állatvédelmi bírság az önkormányzatnak jelent közvetlen bevételt, ezért lehet rá számítani, hogy az ellenõrzések azonnal január elején elindulnak.

Tekintettel arra, hogy a chip beültetése semmilyen egészségügyi vagy egyéb kockázattal nem jár, így a beültetés alól felmentésre nincs lehetõség.

Szinte soha nem született még a kutyák védelmében és a kóbor kutyaállomány csökkentésére ilyen fontos jogszabály, azzal persze lehet vitázni, hogy így kellett-e bevezetni, hogy milyen alternatívákkal lehetett volna segíteni. De bárki magába néz, meggyõzõdésünk, hogy a törvényben meghatározott összeg kifizethetõ, az állatorvosok sem járnak rosszul és az állataink biztonsága pedig megfizethetetlen.
Bármilyen felmerülõ kérdés esetén készséggel állunk a rendelkezésetekre a 06 70 38 39 480 telefonszámon, vagy az inf@noeallatotthon.hu e-mail címen!

Arra kérünk, hogy népszerûsítsd Te is a chipezést, töltsd le bármelyik a cikkben szereplõ plakátot, juttasd el a környezetedben élõ kutyásokhoz, oszd meg ismerõseiddel. A tények tudatában oszlassuk el együtt a sok tévhitet, segíts, hogy minél több kutya élvezhesse a chip által nyújtott biztonságot már most Szilveszterkor is.

Köszönjük!


Megosztom a Facebookon